Subtotaal
€ 0,00
Verzendkosten
€ 0,00
Wat is sulfietvrije wijn en is het echt beter of gezonder? Leer de feiten, misverstanden en ontdek waar je op moet letten bij aankoop.
Het klinkt gezond: een wijn zonder sulfiet. En eerlijk is eerlijk, het heeft ook iets natuurlijks. Maar wat betekent het eigenlijk als een wijn 'sulfietvrij' is? En is dat per se beter of gezonder?
In dit artikel leggen we uit wat sulfieten zijn, waarom ze in wijn zitten, en wat je écht moet weten als je op zoek bent naar sulfietarme of sulfietvrije wijnen.
Sulfieten (of zwaveldioxide) zijn conserveermiddelen. Ze worden aan wijn toegevoegd om oxidatie tegen te gaan en bacteriën te remmen. Al eeuwenlang worden ze gebruikt, omdat wijn nu eenmaal kwetsbaar is voor bederf.
Sulfieten zijn chemisch gezien niet 'onnatuurlijk', want tijdens het gistingsproces ontstaan er ook van nature kleine hoeveelheden sulfiet.
Zelfs in een 'sulfietvrije wijn' zit vaak nog een beetje sulfiet.
Sulfieten verlengen de houdbaarheid van wijn en zorgen ervoor dat smaken stabiel blijven. Zonder zwavel zou wijn sneller oxideren (verkleuren en verslechteren in smaak) of zelfs bederven.
Sulfieten verlengen de houdbaarheid van wijn aanzienlijk
Ze zorgen ervoor dat smaken stabiel blijven
Witte wijn en zoete wijn zijn sulfieten belangrijk om frisheid te behouden.
De term is wat misleidend. Volgens Europese wetgeving moet op het etiket "bevat sulfieten" staan als er meer dan 10 mg per liter in zit.
Een wijn mag zichzelf 'sulfietvrij' noemen als er geen sulfiet is toegevoegd, maar er kan nog steeds een kleine hoeveelheid van nature aanwezig zijn.
"Bevat sulfieten" moet op het etiket staan bij meer dan 10 mg per liter
'Sulfietvrij' is niet per definitie 100% zonder sulfiet.
Er zijn grofweg drie redenen waarom mensen bewust kiezen voor sulfietvrije wijn:
Sommige mensen krijgen hoofdpijn of andere klachten van sulfiet, al is dit medisch niet altijd bewezen
Het idee dat de wijn 'puurder' is zonder chemische toevoeging
Sommige drinkers vinden dat sulfietvrije wijn levendiger of spannender smaakt
Hoewel het goed klinkt, is sulfietvrije wijn niet altijd een feest. Er zijn enkele belangrijke nadelen om rekening mee te houden:
Zonder conserveermiddel is de wijn kwetsbaarder
Flessen kunnen onderling sterk verschillen
Het aanbod is kleiner en wisselend van kwaliteit
Ook alcohol of histamine kunnen hoofdpijn veroorzaken
Bovendien kunnen ook andere dingen (zoals alcohol of histamine) verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn na wijn.
Er zijn steeds meer producenten die bewust kiezen voor minimale of geen toevoegingen. Je vindt ze vaak in de categorieën:
Wijnen met minimale bewerking en natuurlijke gisting
Geproduceerd volgens strikte biologische richtlijnen
Importeurs die transparant zijn over hun processen
Als je bewust kiest voor sulfietarme of sulfietvrije wijnen, zijn er enkele tips die je kunnen helpen:
Minder vatbaar voor oxidatie
Drink de fles snel op na openen
Vraag de wijnhandelaar om advies
Zoek naar "zonder toegevoegde sulfieten" of "vin nature"
Er zijn verrassend veel goede opties beschikbaar
Probeer verschillende producenten en stijlen
Sulfietvrije wijn is geen marketingtruc, maar ook geen wondermiddel. Het is een bewuste keuze, die vooral past bij wie op zoek is naar natuurlijke wijnbeleving of sulfietgevoelig is. Als je er open voor staat, ontdek je vaak heel verrassende smaken maar je moet er ook een beetje avontuur voor over hebben.
Het belangrijkste is dat je geniet van wat je drinkt. Of dat nu met of zonder sulfiet is, maakt niet uit. Het gaat om de ervaring en het plezier van wijn.
Nu je meer weet over sulfietvrije wijn, is het tijd om te proeven. Ontdek ons aanbod en vind wijnen die bij jouw voorkeuren passen.
Bekijk ons aanbod wijnenLinks