Witte wijn: soorten, smaakprofielen en serveertips

Van fris en droog tot vol en aromatisch; ontdek alles over witte wijn, hoe je 'm serveert en welke soorten bij jou passen.

Witte wijn: soorten, smaak en serveertips

Witte wijn is voor velen de eerste kennismaking met wijn. Fris, toegankelijk en veelzijdig en perfect voor op het terras, bij een diner of gewoon op de bank. Maar witte wijn is er in allerlei soorten, van strak droog tot intens zoet. In dit artikel leer je de belangrijkste stijlen kennen en hoe je de juiste keuze maakt.

1. Hoe wordt witte wijn gemaakt?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft witte wijn niet van witte druiven gemaakt te zijn. Wat telt, is dat het sap niet in contact komt met de schillen (waar kleurstoffen zitten). Daarom kun je ook witte wijn maken van blauwe druiven, zoals bij Blanc de Noirs Champagne.

De stappen in het kort:

  • Druiven persen → alleen het sap wordt gebruikt
  • Vergisting zonder schillen
  • Rijping in roestvrij staal of eikenhout
  • Botteling

2. De populairste witte druivenrassen

Elke druif geeft zijn eigen smaak en karakter aan de wijn:

Sauvignon Blanc

fris, strak, tonen van citrus en gras

Chardonnay

breed palet, van fris en strak tot romig en houtgerijpt

Riesling

vaak lichtzoet tot droog, met hoge zuren

Pinot Grigio / Pinot Gris

licht, fris, neutraal tot kruidig

Gewürztraminer

aromatisch, bloemig, licht zoet

Je voorkeur hangt af van je smaak én het moment waarop je drinkt.

3. Droog, halfzoet of zoet?

De aanduiding op het etiket vertelt iets over de hoeveelheid restsuiker:

Droog (dry/sec/trocken)

weinig tot geen suiker, vaak fris

Halfzoet (off-dry/halbtrocken/demi-sec)

klein beetje restzoet, zacht

Zoet (sweet/doux/lieblich)

dessertwijn of zoete stijl

💡 Tip

Zoet betekent niet per se “plakkerig”. Er zijn veel elegante, zoete witte wijnen.

4. Serveeradvies: temperatuur en glas

Witte wijn komt het best tot z’n recht op de juiste temperatuur:

Type wijnServeertemperatuur
Droge, frisse witte wijn8–10 °C
Romige, houtgerijpte wijn10–12 °C
Zoete dessertwijn6–8 °C

Gebruik een glas met iets toelopende rand, zodat aroma’s goed tot hun recht komen.

5. Witte wijn bij eten

Witte wijn is verrassend veelzijdig aan tafel:

Bij vis en schaaldieren

kies voor een frisse Sauvignon Blanc of droge Riesling

Bij romige pasta’s

ga voor een houtgerijpte Chardonnay

Bij pittige Aziatische gerechten

probeer een lichtzoete wijn zoals Gewürztraminer

Bij geitenkaas

een klassieke match met Sauvignon Blanc

6. Hoe lang blijft witte wijn goed?

Ongeopend

1–2 jaar (droge wijnen), soms langer voor topwijnen

Geopend

max. 3–5 dagen in de koelkast, goed afgesloten

Bewaren: liever niet te warm, en bij voorkeur donker en stabiel

💡 Wist je dat?

Sommige witte wijnen beter worden met een paar jaar rijping? Vooral Riesling of Bourgogne.

7. Populaire landen en regio’s

Frankrijk

Loire, Bourgogne, Elzas

Italië

Veneto (Pinot Grigio), Alto Adige

Duitsland

Moezel en Pfalz (Riesling)

Nieuw-Zeeland

Marlborough (Sauvignon Blanc)

Zuid-Afrika & Chili

prijs-kwaliteit toppers

Witte wijn is zoveel meer dan “lekker fris op een terrasje”. Het is een wereld op zich, met stijlen voor ieder seizoen en elke gelegenheid. Of je nu net begint of al jaren proeft: witte wijn blijft ontdekken.

Ontdek jouw perfecte witte wijn

Wil je jouw favoriete witte wijn ontdekken? Bezoek onze website en bestel eenvoudig bij één van onze aangesloten wijnhandelaren. Zo geniet je snel van een heerlijke witte wijn die precies bij jou past!

Bekijk ons aanbod witte wijnen

Onze witte wijnen